Gde ruža i lotos cveta i umetnost adaptacije (književnost i TV serije)

Nemanja Radulović i Tijana Tropin

https://www.rts.rs/lat/radio/radio-beograd-2/5349250/gde-ruza-i-lotos-cveta-i-umetnost-adaptacije-knjizevnost-i-tv-serije.html

Indija je za mnoge evropske književnike prapostojbina, kao što je nirvana, prema onima koji je pozitivno tumače, predstava blaženog, rajskog stanja. To je, međutim, samo jedno viđenje ove zemlje i njene duhovnosti. Kakva je slika Indije u srpskoj književnosti i kulturi 19. i 20. veka predmet je književnoistorijske i kulturološke studije Gde ruža i lotos cveta Nemanje Radulovića, profesora Filološkog fakulteta u Beogradu. U današnjoj emisiji autor nas upoznaje sa tri imaginarne Indije u ostvarenjima srpskih književnika - Indijom kao zemljom čula, znanja i porekla, kao i četvrtom - stvarnom, koja se javlja u putopisnim i dnevničkim ostvarenjima.

Ekranizacija književnih dela često je, i u stručnoj i u laičkoj javnosti, predmet debata u pogledu verodostojnosti i/ili estetske uspelosti u transponovanju književnog predloška. Kakav je slučaj sa serijama, koje, usled ubrzane faze razvoja, žive "svojevrsno zlatno doba"? Odgovor nam daje Tijana Tropin, viša naučna saradnica Instistuta za književnost i umetnost, koja je priredila temat "Književnosti i TV serije: umetnost adaptacije" za aktuelni broj časopisa Književna istorija.

Urednica emisije Sonja Milovanović


Pretraga