Senka - Kako je otkriti i pripitomiti

Žarko Trebješanin


Posle svađe sa sinom, otac se pita: "Ne shvatam šta mi je bilo, koji me je đavo obuzeo, zašto sam bio tako grub i zao prema njemu?". Jedna žena je na prijemu odmah uočila zgodnu plavušu, čija pojava je neobjašnjivo mnogo iritirala: "Kakva veštica, samo se čepi i kikoće".

Ono što ove osobe nisu razumele je da su se iznenada susrele sa vlastitom prognanom Senkom.

Senka je onaj mračni, nepoznati i odbačeni deo ega, koga svest doživljava kao nešto bolno ili vredno žaljenja (Jung, Psihologija i alhemija). Ona je naš nepriznati blizanac, nevidljivi Drugi, koga mrzimo ili ga se stidimo. U marljivom pojedincu, u njegovoj Senci skriva se bezbrižni lenjivac. Senka se u bajkama javlja se u vidu čudovišta, zmajeva, veštica, demona ili maćehe (fon Franc, Senka i Zlo u bajkama, Fedon, 2012).

Jung Senku definiše kao arhetipsku figuru koja označava sveukupnost onoga što ličnost ne želi da bude i što ne priznaje da jeste. Ona je i opasna, uznemirujuća, odvratna, ali i prijateljska, privlačna i zavodljiva. Što smo svesniji nje, što je manje potiskujemo to možemo postati istinski moralniji. Jung je verovao da je čoveku neophodno da hrabro pogleda u oči svojoj Senci da bi se oslobodio samozavaravanja, predrasude da ima samo svetlu stranu.

Senka nastaje kada se poreknuti, odbačeni delovi naše ličnosti kojih se stidimo (bes, ozlojeđenost, ranjivost, empatija) proteraju iz svesti u tamu. Senka je određena ne samom osobinom, koja je po svojoj prirodi "mračna", već stavom društvene sredine prema njoj. Sve što okolina od naših sklonosti i potreba osuđuje, zabranjuje i što izaziva naš bol i stid, biva proterano u Senku, čime se naš ego štiti od neprijatnih osećanja. Internalizacijom kritičkih glasova roditelja, mi u sebe same ugrađujemo samomržnju, krivicu i osećanje stida.


Kako otkriti svoju Senku?

Priroda Senke je takva da mrzi svetlost, a voli tamu, voli da se skriva, da ostane nepoznata svesti, kažu Koni Zvajg i Stiv Volf u svojoj izvrsnoj knjizi Romansa sa Senkom: skrivena moć tamne strane ljudske duše (Fedon, 2016). Senku možemo otkriti ako se upitamo: Kojih se to misli i osećanja najviše stidimo ili gnušamo? Koje osobine apsolutno ne priznajemo kao svoje i odbacujemo ih sa zgražavanjem? Koje osobine kod drugih strašno mrzimo ili nas prekomerno nerviraju? Kako kaže Maja Štorh: «Pokaži mi čoveka koji te strašno nervira i ja ću ti pokazati tvoju Senku» (Čežnja jake žene za jakim muškarcem, 2003). Kada u nekom društvu prema nepoznatoj osobi osetimo neobjašnjivo snažnu odbojnost ("Baš je glup", "Pravi je Narcis"), to znači da smo se sreli sa našom osobinom odbačenom u Senku! Ili, kada se nehotice "izlanemo", time smo jasno pokazali svoju skrivenu, nesvesnu želju. Pa se, uhvaćeni bez maske, glupo smeškamo, zbunjeni i postiđeni.

Od susreta i rada sa Senkom do romanse sa Senkom

Susret saSenkom je zastrašujući, potresan susret sa "tamnim bratom", sa strancem u sebi samome. Tada čovek nejasno oseća da se susreo sa moćnim, mračnim silama mnogo većim od nas samih, koje uprkos našoj volji oblikuju naše živote. Potrebna je velika moralna hrabrost da se pojedinac suoči sa strašnom istinom da je «neprijatelj u njegovom srcu» (Jung, Arhetipovi i kolektivno nesvesno, Atos, 2003). Susret sa Senkom nas uzdrma iz temelja i donosi neprijatnost, patnju i gubitak samopoštovanja ("Kako sam mogla da spavam sa tim primitivcem; kao da to nisam bila ja"), ali nam i pomaže da bolje upoznamo sebe same, ono nepoznato, nerazumno u nama. "Susret sa Senkom u sebi uznemiruje zato što pravi rupe na našim maskama. Navodi nas da delujemo iracionalno i da se osećamo osramoćeno, zbunjeno, neprihvaćeno, žalosno ...", pišu Zvajg i Volf (Romansa sa Senkom, 2016).

Rad sa Senkom, analiza vlasitih nesvesnih samodestruktivnih poriva, samosabotaža i samoobmana, otkriva potisnuta osećanja gneva, zavisti i suparništva. Ovaj raddovodi do obustave našeg iracionalnog ponašanja 'u korist svoje štete' i omogućava nam da počnemo upravljati svojim životom. "Radeći sa Senkom uviđamo kako sami stvaramo upravo one probleme koje opažamo tako kao da ih je uzrokovao Drugi ..."(Zvajg i Volf). A to nam pomaže u rešavanju konflikata sa prijateljima i u produbljivanju međuličnih odnosa, u jačanju uzajamnog osećanja bliskosti i poverenja. Ovaj težak, delikatan ali dragocen rad doprinosi poboljšanju našeg odnosa prema poslu, a pomaže i u nošenju sa krizom srednjih godina. Moramo postati svesni svoje Senke kako bismo produbili uvid u sebe same, ostvarili svoje zapostavljene mogućnosti, prestali da za svoje neuspehe krivimo samo druge, da preuzmemo odgovornost i da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke. Rad sa Senkom nije samo intelektualno otkriće "tamnog brata", već predstavlja unutrašnji preobražaj, temeljnu duševnu i duhovnu obnovu. Sve u svemu, "rad sa Senkom nam omogućuje da u svojoj tamnoj strani pronađemo blago", zaključuju Zvajg i Volf.

Rad sa Senkom omogućava da od pesničanja Senke s Drugim dođemo do plesa Senke s Voljenim. "Romansa sa Senkom"označava uspostavljanje bliskog, prisnog i skladnog dugotrajnog odnosa sa sopstvenom tamnom stranom u svakodnevnom životu.Pojedinac treba da upozna svoju tamnu stranu i da se sprijatelji sa ličnostima koje su odbačene, koje deluju iz Senke. Sa vlastitom Senkom se upoznajemo, zbližavamo i dogovoramo, umesto da joj nesvesni toga prepuštamo kormilo ličnosti. Tada umesto nesvesne, divlje, neukrotive i nekontrolisane sile, Senka postaje pitoma i prijateljska.

Senka ima složenu, ambivalentnu prirodu, ona je zlo ali i dobro. Ona osujećuje naše zamisli, mrsi račune našim namerama i sabotira ih, gura nas u ambis, ali i otkriva zakopano blago u mračnoj dubini duše. Senka nije samo "greška, promašaj, nedostatak", ona nas i povezuje sa našim najvećim dubinama. Senku ne treba, dakle, ni ubiti, niti je upregnuti da radi u korist ega, već se sa njom treba upoznati, uhvatiti se u koštac, družiti se i sprijateljiti; treba je od neprijatelja učiniti svojim saveznikom, zaključuju zastupnici arhetipske psihologije. Prema njoj moramo imati izbalansiran stav, ni ignorisanje ni odbacivanje, niti, pak, obožavanje, nego stav priznanja i poštovanja.


Pretraga